Si totusi: ai carte, ai parte !

Desi proverbul asta e considerat depasit in cultura de limba romana a spatiului carpato-danubiano-pontic, gratie unor personaje mai mult sau mai putin insipide care au parte, conform altui proverb care spune ca cine-mparte parte-si face, adevarul gol golut, in perceptia inginerului de fata, este ca proverbul nu si-a pierdut nimic din valoare.

Sigur, sunt exceptii de la regula. Si gratie „mediatizarii” exagerate, ba, am putea spune, chiar desantate, exceptiile pot deveni mult mai vizibile decat regula.

Dincolo de perceptii, exista totusi mijloace obiective de studiu si analiza a realitatii. Si cand realitatea e perceputa prin prisma statisticilor si a matematicii. O astfel de cercetare a fost realizata de un chinez, comparand atitudinile culturale intre americanii de bastina (sau ma rog, coborati din barca acu doua sau mai multe generatii), chinezo-americanii – adica cei cu nascuti in America dar de etnie chinezi de felul lor, si de cultura asijderea, si chinezii „autentici”. http://findarticles.com/p/articles/mi_m2248/is_142_36/ai_79251800/

Evident chinezii au rezultate cu mult mai bune la scoala decat ceea ce ei denumesc aici „albi, non-hispanici”. Ceea ce e interesant e ca chinezii americani au rezultate mai slabe decat chinezii din China. Explicatia cercetatorului este foarte semnificativa :

China este o civilizatie straveche, si de peste 2000 de ani atitudinea fata de educatie a fost puternic influentata de filosofia confucianista. Aceasta aseaza  „invatatul”  [inteleptul, profesorul] intr-o pozitie proeminenta si de prestigiu. Conform unui vechi proverb: „Invatatii sunt respectati mai presus de toti”.  In consecinta educatia este considerata ca o importanta cale spre succes. In acest mediu cultural, intelectualii erau foarte respectati. Aceasta traditie de a exalta realizarile academice s-a pastra pana in ziua de azi.

Reclame

3 răspunsuri to “Si totusi: ai carte, ai parte !”

 1. jugaru lucian Says:

  Oare comunismul chinez functioneaza radical diferit de comunismul din estul Europei, unde prima grija a fost eliminarea cu desavarsire a elitei culturale?
  Eu sunt convins ca primii ani de comunism in Romania joaca un rol important, daca nu decisiv in nivelul cultural(si nu numai) de la noi.Spunea undeva Cioran ca generatia a trebuit sa inventeze o traditie care nu exista pentru a putea avea o baza pentru nationalism.In generatia lui se gasesc destule valori recunoscute la nivel mondial.
  O parte dintre ei au apucat sa se dezvolte si afirme inainte sa-i decimeze sau goneasca; altii insa nu au apucat si din urma lor nu avea ce sa vina, caci li s-a sters metodic urma.

  • costin Says:

   Chinezii au macelarit si ei la elite, daca e sa dam crezare filmelor despre „revolutia culturala”.

   Pe mine generatia lui Cioran nu ma incanta deloc. E folosita ca scuza de unii si altii ca sa justifice legionarismul („majoritatea `elitelor` a simpatizat” – se spune).

   Eu cred ca trebuie sa ne uitam mai atent la cine ne-au fost elitele si ce atitudini au avut.

   Enescu si Brancusi au fost elite.

   Ma rog, asta e parerea mea.

 2. jugaru lucian Says:

  Mie mi-a fost simpatic nea Petrica…Tutea care mi-a facut cunostinta cu Cioran pe care l-a prezentat ca pe un simpatic si bun prieten. De aceea il vad cu alti ochi pe Cioran. „Pe culmile disperarii” mi-a placut teribil(asta poate ca si pentru ca am citit prea putine carti)
  In fine, ma exprimasem gresit cu generatia Cioran; de fapt voiam sa spun ca am avut multi oameni care s-au afirmat pe plan mondial in prima jumatate a secolului trecut, multi dintre ei neavand sansa sa-si faca prozeliti in Romania din cauza comunismului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: