Catalin Tolontan, un ziarist de exceptie, poate singurul

A trecut o saptamana de la interviul care i-a pricinuit domnului Geoana sa isi etaleze cu adevarat valoarea de politician si sa piarda in turul doi.

Catalin Tolontan, nici macar nu e in domeniul lui cand scrie despre politica. Si totusi, interviurile realizate de el, ata cu Mircea Geoana, cat si cu Traian Basescu au fost exceptionale. Cu o clasa peste ce a realizat restul presei (Evenimentul Zilei, RL, alte ziare si televiziuni au mai mimat arta interviului cu cei trei candidati).

Mi-au adus aminte de un mare ziarist de telviziune american pe care am avut prilejul sa-l urmaresc pe aici: Tim Russert. Arta unui adevarat jurnalist consta in a conduce interviurile intr-o atomosfera relaxata, politicoasa, dar ferma. Si de a-l face pe intervievat sa raspunda unor intrebari esentiale, chiar si fara voia lui. De cele mai multe ori, politicienii dau raspunsuri care nu spun nimic „begs the question”. Un ziarist adevarat nu lasa astfel de raspunsuri sa treaca. La fel cum un ziarist profesionist nu-si lasa intervievatul sa bata campii.

Si pune intrebarile cele mai incomode in modul cel mai prietenos cu putinta. Cum facea Russert, aproape ca se scuza ca trebuie sa puna o anumita intrebare, dar dadea de inteles ca, asta e, e de datoria lui de jurnalist sa acopere subiectele, argumentele si contra-argumentele esentiale. Si atunci intervievatului ii era imposibil sa nu raspunda.

Am vazut asta in modul in care Catalin Tolontan a condus ambele interviuri. Imi pare omul care intr-adevar se dedica profesiei si vocatiei de jurnalist. N-am mai vazut asta nicaieri in presa romaneasca, cel putin nu de multa vreme.

Dar bineinteles, in noianul de comentarii, analize si datul cu parerea de dupa, marea realizare profesionala a lui Catalin Tolontan (un simplu interviu pentru o gazeta de sport sa rastoarne soarta alegerilor) nu e mentionata nicaieri in scrierile confratilor. Ca deh, asa e la romani, meritele si valoarea sunt unanim recunoscute si apreciate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: