internetul romanesc: numai cu Firefox si NOSCRIPT

Mai rau decat sfera politica, sfera internautica a Romaniei e la furat.

Siturile frecventate de romani sunt, in general facute in dispretul utilizatorului de internet.

Singura solutie tehnica pentru cei care mai vor sa citeasca in Romaneste este, la ora actuala, in prgaul celui de-al doilea deceniu din mileniul trei, sa foloseasca doua tehnologii impreuna:

* browserul firefox
* pluginul NOSCRIPT

Lamuriri importante, ca vad ca mai citeste lumea si incearca solutia.

La inceput multe situri internet o sa para ca nu functioneaza. Cand se intampla asta, in coltul mdin dreapta jos a browserului o sa vedeti un S (de la script) incadrat intrun cerc rosu barat, exact ca semnul de circulatie sens interzis. Asta e sens ca „scripturile” sunt deactivate. Cele mai multe situri, gen Romania Libera, se pot citi perfect, cu toate scripturile dezactivate. Daca totusi e nevoie de scripturi pentru a accesa aplicatii internet sau situri gen YouTube, atunci faceti click pe S-ul de care vorbeam, si aveti mai multe optiuni:
* Activati temporar toate scripturile de pe pagina
* Activati temporar doar scripturile de pe situl vizitat. De exemplu youtube.com. Obtiunea asta e cea mai sigura.
* Activati permanent toate scripturile de pe situl vizitat. Asta in cazul in care situl respectiv e serios si facut in asa fel incat sa nu abuzeze de calculatorul dumneavoastra.

––
De ce spun asta ? Majoritatea siturilor traiesc din reclama.

Cel mai flagrant exemplu este Romania Libera, un ziar, altfel foarte decent. In RL publica doi dintre putinii oameni care mai sunt in stare sa exprime idei, coerent, argumentat, informat; i-am numit aici pe Alina Mungiu si Tom Gallagher.

In schimb, ca sa-l citesti pe internet, dragutii mei de confrati, inforaticienii de la romanialibera.ro, iti trimit, odata cu textul care te intereseaza toate gunoaiele posibile sub forma de briz-brizuri publicitare.

Sa ne intelegem bine: ca http://www.romanialibera.ro sa existe, trebuie sa isi asigure venituri din publicitate, nici prin cap nu-mi trece sa neg asta. Dar asta nu inseamna ca publicitatea care vine pe calculatorul meu trebuie sa-mi faca viata insuportabila, prin faptul ca imi consuma toate resursele (de memorie si de putere de procesare) ale calculatorului meu propriu si personal, facandu-l aproape inutilizabil, sau oricum ne-utilizabil la standarde decente.

Si http://www.romanialibera.ro nu e un exemplu singular. Cvasi-totalitatea siturilor de media (ziare, televiziuni, „new media”) sunt in aceeasi mizerabila conditie.

Pana cand domniile lor nu invata sa construiasca un sit internet intrun mod responsabil, solutia este analogul vechiului dicton: noi ne facem ca muncesc, ei se fac ca ne platesc.

Tehnic putem vizita un sit internet fara sa primim publicitatea asta denaturata: instalam browserul Firefox de la http://www.mozilla.com/firefox

si imediat ce am instalat ultima versiune de Firefox, instalam adaosul NOSCRIPT: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/722

Voila: dintr-o data internetul romanesc devine respirabil.

PS: Se intampla ca asta sa fie si singura solutie la momentul actual ca sa folosim internetul intr-o relativa siguranta.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: