Ortodoxia fata cu reactiunea si cu pasapoartele biometrice

Am aflat nazbatia de pe blogul  parintelui Savatie, care altfel se ocupa nu demult cu varsatul lacrimilor de crocodil dupa stihurile de o neasemuita splendoare poeticeasca ce s-au fost scoase din Prohod din intelepciunea Sfantului Sinod si cu mila lui Dumnezeu, lipsind astfel pe unii drept maritori de posibilitatea de a se dedulci in Vinerea Mare la cuvinte de aleasa simtire duhovniceasca la adresa poporului caruia ii datoram credinta asa zis stramoseasca.

Desigur ca parintele Savatie are carte de identitate, basca cu CNP cu tot o are, si probabil si pasaport pe deasupra. Ambele au dealtfel o foarte biometrica poza, si mira-m-as foarte tare sa renunte la dansele prea curand – oricum eu nu i-as dori asta, Doamne fereste.

Eu zic sa ne rugam pentru toti calugarii, ieromonahii (inclusiv duhovnicii imbunatatiti care au impanzit netul cu profetii care mai de care mai „apocaliptice” – ca sa folosesc un termen destul de impropriu asimilat in limba romana). Sa ne rugam deci,  sa nu ajunga sa dea seama la infricosata judecata pentru oaresicare marturii, posibil mincinoase, pe care cu mare grabire si prea putine dubii le arunca pe piata internautica.

Pentru ca asa de porniti cum sunt dansii impotriva ereziilor, biometriilor, vaccinurilor,  si a altor felurite feluri de dracovenii produse de conspiratiile mondiale, globalizante si ecumenicizante , nu cred sa se spovedeasca prea curand pe subiectul asta. Ca si marturia mincinoasa e un mare pericol.

Asta ca sa nu mai vorbim de stresul pe care il provoaca in turma credinciosilor prea putin obisnuiti sa intrebuinteze discernamantul din dotare  – ca si ala e un mare dar de la Dumnezeu, pe care noi ortodocsii ne foarte ostenim sa-l ingropam la radacina copacului, ca nu cumva sa se risipeasca.

In fine, pentru parintele Savatie, ca aproape sigur va citi neinsemnatele mele prostii, o sa dedic un link la o capodopera a mai putin induhovnicitului, ba chiar eterodoxului, Johann Sebastian Bach care si-a permis si el sa scrie doua „prohoduri” pentru Vinerea Mare fara sa-i injure de loc pe evrei.

Aria cu pricina se cheama Erbarme Dich (Mein Gott), ceea ce s-ar traduce „Miluieste-ma, Dumnezeul Meu”. Miluieste cu intelesul ca iarta-ma, ai mila si trece cu vederea pacatele mele, tin sa fac precizarea ca sa elimin orice confuzie.

Prostul asta de Bach, in loc sa-i injure pe evrei se invinovateste pe el insusi (si in consecinta ne cheama pe astia mai putin induhovniciti sa ne invinovatim), pentru ca moartea lui Hristos nu e pricinuita de evrei, ci multimea pacatelor noastre, multe ca nisipul marii, i-au pricinuit imensa suferinta – cum spune in alta capodopera tot Bach.

Mare pezevenghi maestrul cantor al bisericii eterodoxe  din Leipzig. Se incapataneaza sa ne aduca pe toti mai aproape de marturia luminii dumnezeiesti, cand noua ne e asa de bine si caldut in duhurile vremii.

Si, era sa uit, ca se mai dedica si maestrului Razvan Codrescu caruia ii asa de greu sa nu se dedulceasca din cand in cand si pe ici pe colo, prin anumite locuri esentiale,  de la promovarea ereziilor legionare. Dumnealui, cand bloguieste prostioare, o face cu un neverosimil rafinament al expresiei.

Reclame

11 răspunsuri to “Ortodoxia fata cu reactiunea si cu pasapoartele biometrice”

 1. un viitor cip :)) Says:

  ete asta, in caz ca n-ai ce face:

  http://video.google.com/videoplay?docid=2104042274449664707

 2. costin Says:

  Da, exact pentru asta am eu timp sa ma belesc la o ora si jumatate de prostie si propaganda (sau propaganda prostiei ?). =))

 3. tot viitorul luminat Says:

  ce propaganda? =))
  imagineaza-ti o poarta si cei care nu vor avea cip, nu vor trece, cam ca la poarta Raiului. cred ca spre asta ne indreptam =)). tehnologie, nu poarta.

 4. costin Says:

  Mai viitor luminat,

  Vezi ca-ti fura de-alde Savatie painea de la gura.

  S-a stropsit ortodocsii ca fumeile n-au nevoie de gardasil ? Bineinteles, impreuna cu cateva prea-cucernice doctorite.

  Gata, s-a revocat gardasilu de Dambovita taman ce in Canada s-a aprobat.
  Spre deosebire de depravatele alea din Canada, junele noastre cele pubere, ele nu. Deci n-au nevoie de gardasil.

  Si daca fac HPV vreo cateva mai neispravite (ca nu e padure fara uscaturi), n-are decat sa stea la coada la Sfanta Paraschieva. Care sfanta Paraschieva este si mult mai cost-effective decat gardasilul. Nici nu se compara.

  Asa ca eu zic sa termini doctoratul, si daca vrei sa practici epidemiologie, sa te duci la manastirea de maici. Vine popa, da verdictu’, si matale argumentezi stiintific pe baze solide, ca sa se lamureasca boboru =))

 5. viitorul Says:

  M-ai facut sa ma simt cam naspa. Nu te mai comentez niciodata.

 6. Alin Says:

  Dincolo de tentele religioase care le-a primit chestiunea cu Gardasilul, strict stiintific vorbind, e o mica-mare escrocherie a unor mari companii farmaceutice.

  Una foarte costisitoare pentru cei pagubiti, adica cetatenii pe a caror bani se fac jocurile astea.

  Nu sunt de acord cu cruciada antivaccin (generala) care s-a pornit cu ocazia asta in unele medii religioase (desi unele argumente si FAPTE prezentate s-ar putea sa aiba consistenta) insa in chestiunea asta (si pretind ca vorbesc in chestiune de cauza) ironia dvs. nu-si are rostul si cred ca e cel putin exagerata.

 7. costin Says:

  Ba eu consider ca am fost foarte bland cu ironia mea.

  Faptul ca au ajuns multe persoane neavenite sa-si dea cu parerea si sa aiba pretentia sa intervina in astfel de subiecte este foarte grav. Basca e ne-crestin si ne-ortodox.

  Eu unul nu-mi dau cu parerea, decat ca informatiile publice par sa indice ca specialistii in domeniu considera, in majoritatea lor, ca Gardasilul ar avea ceva avantaje certe. Cum am spus, Canada tocmai il adoptase cand ministerul nostru a facut stanga imprejur la presiunea unor cercuri care se complac in ape tulburi si pe considerente aproape exclusiv irationale.

  Pe mine nu m-au interesat detaliile medicale, pentru ca nu am competenta sa le judec. Pe mine ma intereseaza ca aspect de igiena a cunoasterii. Si ce-a vehiculat blogosfera pravoslavnica pe subiectul asta a fost jenant de neigienic.

 8. Alin Says:

  Eu pot sa spun ca am studiat problema.
  Daca vreti va pun la dispozitie si un material sinteza sau va ofer cateva argumente chiar aici.

  Faptul ca s-a aprobat nu face din el un medicament atat de sigur sau macar eficient.

  Intr-adevar s-a facut un prea mare caz de riscurile care il presupune (desi ele exista si sunt sensibil mai mari decat in cazul altor vaccinuri) insa EFICIENTA este NEDOVEDITA practic si LA OBIECT.

  Si pot sa spun ca acei doctori care au luat pozitie impotriva acestei vaccinari au vorbit destul de bine si la obiect.

  Avand in vedere cat costa in mod sigur se puteau trata cu banii respectivi probleme mult mai grave pentru care „nu sunt bani”.

  Ca sa nu mai vorbim de iresponsabilitatea si incompetenta Ministerului Sanatatii si a fostului ministru in primul rand care ar fi trebuit sa duca mai intai campania de informare, sa ceara acordul parintilor si ULTERIOR sa comande dozele necesare de vaccin.

  Astfel la ora actuala avem > 20milioane de euro aruncati in vant cu care se puteau efectiv SALVA vieti, mult mai multe decat se PRESUPUNE ca ar putea salva Gardasilul/Silgardul chiar si dupa cele mai optimiste previziuni.

  Ca au fost unele medii care au hiperbolizat riscurile vaccinarii dintr-o lipsa de aprofundare a problemei, este alt aspect.

  In definitiv si dvs. va faceti vinovat de acelasi lucru, va permiteti o aciditate care se invecineaza periculos de mult cu blasfemia desi sunteti tot atat de slab informat (pareri care inclinati sa le dati crezare doar din prisma autoritatii formale si nu formulate in urma unui studiu temeinic si aprofundat al problemei care tine mai mult de matematica (statistica in special) decat de medicina propriuzisa).

 9. costin Says:

  Alin,

  Exact cum iti spuneam, asta tine de igiena cunoasterii. Ca iti inchipui tu, care nu esti de specialitate ca poti sa verifici nu numai tot felul de surse de informatie primara, ci si veridicitatea surselor este complet nerealist.

  Tocmai de asta cunoasterea in lumea moderna se dezvolta tot mai mult ca un fenomen social. Da, un fenomen social poate fi corupt in principiu. Sa presupunem ca Merck (compania producatoare) a platit pe unul si pe altul si asa mai departe. In primul rand anti-dotul unor astfel de fenomene tine tot de practicile sociale in cadrul unei societati orientate spre producerea, distribuirea si fructificarea cunoasterii (de asta avem termenii knowledge economy, knowledge society) samd.

  Chestia cu gardasilul trebuie dezbatuta intre specialisti, si nu pe bloguri. Pe blog eu nu pot sa comentez decat aspectele meta.

  Deocamdata, in America, CDC, FDA, American Cancer Institute si alte institutii de prestigiu au pozitia ca e eficient. Ca vine nu stiu care doctor din Romania sau de aiurea, mai ales cei cu o anume inclinare ideologica (vezi draga doamne, gardasilul incurajeaza sexul pre-marital, sau macar ii elimina unele din consecinte samd), si sa vanture argumente care ori tin de teoria conspiratiei, ori ca are nu stiu ce side-effect (au verificat ei cu manuta lor studiile FDA ? – medicii astia din state isi risca reputatia si cariera daca se ocupa de prostii in astfel de cazuri, medicii care posteaza pe bloguri ortodoxe nu risca nica, si comentariile lor nu sunt la standardele unei comunicar stiintifice ). Eu nu-mi permit sa-mi pierd vremea considerand astfel de argumente.

  Daca matale iti permiti, bravo tie, ai mult timp liber 🙂 Chair si asa, daca iti expui argumentele pe bloguri, iti pierzi timpul si energia degeaba. Daca ai intr0-adevar ceva de spus, scrii o epistola frumos redactata si cu argumente si o adresezi revistei sau revistelor care au publicat studiile despre vaccinul respectiv. Daca ai dreptate ti-o vor publica.

  In ce priveste tonul meu eu nu cred ca sunt de loc acid. Dimpotriva, cei care dezbat vaccinurile cum dezbat si 666 din codul de bare, sunt cei care risca sa compromita credinta in Hristos. Pe mine si-asa nu ma citeste nimeni 🙂

  Eu sunt credincios, ma duc la biserica, dar nu vreau sa am parte de o societate si o biserica in care astfel de fenomene sa fie privite ca ceva normal. Ce se intampla in „dezbaterile” astea e o corupere a credintei si e rodul unor minti care au prea putina umilinta si au nesabuinta sa-si inchipuie ca sunt chemati sa-si dea cu parerea in tot felul de lucruri peste puterea lor de intelegere.

 10. Alin Says:

  „Ca iti inchipui tu, care nu esti de specialitate ca poti sa verifici nu numai tot felul de surse de informatie primara, ci si veridicitatea surselor este complet nerealist.”

  In cazul asta nu.
  Lucrurile sunt mai simple decat par si ai sa ajungi la aceleasi concluzii pornind de la lucrurile recunoscute chiar de producatorii vaccinurilor in cauza.

  „Deocamdata, in America, CDC, FDA, American Cancer Institute si alte institutii de prestigiu au pozitia ca e eficient. ”

  Eficient pentru ce..asta e problema.
  Eficient pentru a combate unle virusuri din cele care sunt legate de cancerul de col uterin?
  Asta fara doar si poate.
  Insa pana la efectul discutat (previne cancerul de col) este o cale f. lunga. Cam de 20 ani.

  „Ca vine nu stiu care doctor din Romania sau de aiurea, mai ales cei cu o anume inclinare ideologica”

  Fiecare doctor (om) are o „inclinare ideologica” indiferent de ce natura, asta nu inseamna ca automat este mai putin bun in meseria lui din cauza asta.

  „(vezi draga doamne, gardasilul incurajeaza sexul pre-marital, sau macar ii elimina unele din consecinte samd)”

  Nu incurajeaza ci vinde niste iluzii. Exact ca panaceele din evul mediu singura diferenta ca am evoluat de la combinatiile dubioase de plante la ingineria genetica.

  „si sa vanture argumente care ori tin de teoria conspiratiei, ori ca are nu stiu ce side-effect (au verificat ei cu manuta lor studiile FDA ? ”

  Cu teoriile conspirationiste nu sunt nici eu de acord. Exista explicatii mult mai la indemana: banii.
  Da, studiile sunt verificate si chiar este un studiu recent in care se arata ca are efecte adverse de 3x mai multe decat alte vaccinuri.
  Ca sa nu mai vorbim si de modul in care s-au facut studiile de catre producator – nu folosindu-se un placebo inofensiv (ser fiziologic) ci unul reactiv (pe baza de saruri de aluminiu) pentru a ascunde efectele negative.

  „medicii astia din state isi risca reputatia si cariera daca se ocupa de prostii in astfel de cazuri”

  Crezi tu..
  Trebuie sa treaca cel putin 20 ani sa se vada daca Gardasilul chiar are efect sau nu (perioada medie in care infectia devine cancer). Asta daca o sa se chinuie cineva sa tina evidenta vaccinarilor care se fac in si timp de 20 ani.

  „medicii care posteaza pe bloguri ortodoxe nu risca nica, si comentariile lor nu sunt la standardele unei comunicar stiintifice”

  Da, re regretabil ca ducem lipsa de specialisti care sa abordeze problemele total profesional.
  Desi avem. Prin Canada, SUA…

  ” Daca ai intr0-adevar ceva de spus, scrii o epistola frumos redactata si cu argumente si o adresezi revistei sau revistelor care au publicat studiile despre vaccinul respectiv. ”

  Sunt deja cateva care ating unele argumente dar in fata marketingului si a banului cati sunt dispusi sa le ia in seama?

  „Dimpotriva, cei care dezbat vaccinurile cum dezbat si 666 din codul de bare, sunt cei care risca sa compromita credinta in Hristos.”

  Nu in totalitate. Ar trebui sa-i menajati pe cei care fac exceptie de la regula.

  „Pe mine si-asa nu ma citeste nimeni ”

  Asta nu e un argument. Nu unul bun in orice caz..

  „Ce se intampla in “dezbaterile” astea e o corupere a credintei si e rodul unor minti care au prea putina umilinta si au nesabuinta sa-si inchipuie ca sunt chemati sa-si dea cu parerea in tot felul de lucruri peste puterea lor de intelegere.”

  Repet, sa nu generalizam.
  Personal am multe semne de intrebare cu actele biometrice dar nu din motive apocaliptice si cred ca am pierdut destul timp ca sa cunosc problema cat de cat la adevaratele dimensiuni, inclusiv sa-i ascult si pe ceilalti ce au de spus.

 11. Alin Says:

  Conferinta de presa Silgard/Gardasil – vaccinare HPV
  http://video.google.com/videoplay?docid=1516682733126393582&hl=ro

  Sunt curios ce anume ti se pare deplasat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: