Doua cauze bune

http://www.helpsonia.com/

si

http://asociatia-ihtis.ro/ihtis/

Cazul ihtis e simptomatic pentru gradul de (in)cultura care inca bantuie societatea romaneasca.  aici e povestea unei vizite la BCR, banca fanion a romaniei capitaliste.

Daca asa ceva s-ar fi intamplat in state, in primul rand ar fi fost vorba de o exceptie cu singurele explicatii plauzibile ca persoana era beata sau se despartise de amanta in noaptea dinainte, pentru ca absolut nici un angajat care lucreaza cu publicul in USA (si ma refer aici de la primar la vanzatorul de la gogoseria din colt) nu se poate comporta asa in conditii normale – asta tine de cultura lor; deci daca asta s-ar fi intamplat in state, persoana respectiva ar fi fost concediata sumar, si fara prea multe explicatii.

De ce asa ceva nu se intampla in state ? Cred eu ca sunt doua cauze: una ca toti sunt constienti ca un asemenea comportament duce la concediere, ca institutia (oricare ar fi aia, de la banca la gogoserie) asteapta din partea lor sa se comporte cu un minim standard de civilitate, politete si serviabilitate. A doua la mana fiindca lucrurile astea ce tin de cultura de zi cu zi se propaga prin osmoza si se difuzeaza in intreaga societate: asa vezi ca esti tu tratata cand esti client, vezi cum se poarta altii cu persoanele cu handicap fizic, ti-ar veni peste mana sa rfaci tu altfel. Pana la urma zicala „monkey sees, monkey does” are un sambure de adevar.

Eu cred ca maimuta damboviteana a facut si ea ce-a vazut la altii.

Reclame

Etichete: ,

Un răspuns to “Doua cauze bune”

  1. alma Says:

    A facut ce a vazut ca face seful. Asa e peste tot, cu rare exceptii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: