Capitolul cultura – dilema prizonierului

Ca si in cazul testoaselor din episodul anterior am o dilema serioasa in a alege versiunea cea mai nimerita. De data asta, neputand alege si nevroind nici a suferi soarta celebrului magar al domnului Buridan, am ales sa o infloresc cu de la mine putere.

Sa spune asadar ca in celulele unei politii sau armatei oarecare sunt incarcerati de foarte putina vreme doi detinuti, pe oaresicare motive avand legatura unul cu altul. Iar soarta lor inca nu e batuta in cuie. Amandurora un procuror mai a dracu’ le prezinta urmatoare propunere:

Daca tu colaborezi cu noi si iti torni prietenul atunci tu o sa iei 6 luni de inchisoare iar prietenul tau 20 de ani. Daca amandoi va turnati unul pe altul o sa luati 5 ani de inchisoare amandoi. Ce nu li se spune dar ei banuiesc e ca procurorul nu are nici o dovada asupra lor si daca amandoi isi tin gura atunci amandoi vor pleca acasa in scurt timp.

De ce sa pun povestea asta pe blog la capitolul cultura ? Problema e cunoscuta si rascunoscuta in cercurile de matematicieni si informaticieni ( care se mai ocupa cu game theory) si in cercurile filosofilor care se ocupa cu morala ? Si inca, la capitolul cultura. Un google pe prisoner’s dilemma aduce o tona de articole si articolase despre multele variatiuni pe tema dilemei prizonerului. In definitiv cam toata teoria jocurilor in matematica si majoritatea dezbaterilor pe la facultatile de filosofie, subiectul cu morala sunt intr-o forma sau alta despre ce sa faca bietul prizonier. Daca nu tradeaza risca sa fie tradat si s-o ia pe cocoasa, daca tradeaza e cam naspa, dar la o adica vorba romanului sa moara si capra vecinului, cel putin. Iar cine stie, poate prietenul lui pica de fazan si nu tradeaza. Interesul poarta fesul, samd.

Si pana la urma, chestia distractiva este ca mai tot ce se intampla in societate vis-a-vis de politica, economie, justitie, cultura se potriveste cu povestea de mai sus intr-o forma mai mult sau mai putin deghizata.

Pai am pus-o pe blog pentru ca, spre surprinderea mea, multi dintre prietenii mei n-au auzit de povestea cu pricina. Ceea ce nu e de mirare. In definitiv onor ministerul educatiei nationale n-a binevoit sa o strecoare in programa de liceu, nici pe vremea lu Ceasca si nici dupa lovilutie. Decat sa aiba elevu national habar cu ce se mananca lumea dimpregiurul dumisale, este cu mult mai important sa ne ingrijim ca dansul sa fie informat de schopenhauerianismul stim noi cui.

Pe scurt morala povestii e ca daca cei doi se comporta altruist si coopereaza intre ei (evident asumandu-si riscurile de rigoare ) asta ar fi lucrul cel mai bun. A trage spuza pe turta ta de cele mai multe ori nu este cea mai buna strategie in jocul social. Iar omul e animalul social par excellence.

In acelasi timp ar fi bine ca cei doi prizonieri sa stie dinainte ca se pot baza unul pe altul. Fiindca daca nu-si pot sincroniza decizia de a face ceea ce trebuie facut , unul o sa pice de fazan (sau si mai probabil ambii amandoi pica de fazani) si in orice caz, toata lumea are de pierdut.

Din pacate, lumea si viata sunt vazute din perspectiva individuala iar ideea ca e in interesul individului sa fie altruist si sa-si ajute semenii vine impotriva intuitiilor naturale. Ca nu degeaba au aparut atatea ziceri de genul „homo homini lupus est”, „sa moara si capra vecinului” si multe alte astfel de podoabe de intelepciune populara.

Rolul esential al culturii e sa fie liantul invizibil care face ca cei n indivizi participanti la un astfel de joc social sa poata sa actioneze ca o societate si nu ca doi indivizi, indiferent (sau aproape indiferent) cat de mare e tentatia de a o lua (individual) pe aratura.

Reclame

Etichete:

Un răspuns to “Capitolul cultura – dilema prizonierului”

  1. Capitalismul a murit, traiasca capitalismul « blogul unui inginer, marginalii din exil Says:

    […] in mecanismele sociale, economice si politice. Este un fel de paradox nu foarte diferit de dilema prizonierului. Daca ambii prizonieri traiesc cu iluzia ca celalalt nu poate trada totul se termina bine, daca […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: